Aamupala Lisäsin kahvin määrän yhteen kupilliseen, muuten jatkoin entiseen tapaan.
Välipala ja iltapala Lisäsin eri marjoista tehdyn marjakeiton ja kiisselin käyttöä. Niitä söin myös jälkiruuaksi. Herkkuhetkinä vatkasin kermavaahtoa päälle. Lisäksi sitruksia, näkkäriä ja marjajogurttia.
Ruokia
Kukkakaali-perunamuhennos
Perunoita 3-5, puolikas kukkakaali, kermaa, persiljaa, ruohosipulia, suolaa, pippuria
Kuori, kuutioi perunat pieniksi, keitä hetki vesitilkassa. Lisää kermaa niin, että kasvikset peittyvät. Keitä muhennosmaiseksi, Mausta.
Kukkakaalisosekeitto
Kukkakaali, pari porkkanaa, kermaa/vettä tai kerma-vesiseosta, persiljaa, ruohosipulia, parmesaaniraastetta mausteeksi, suolaa, pippuria
Silppua kukkakaali paloiksi, varsi ja suojuslehdet mukaan kotimaisesta kukkakaalista. Keitä suolatussa, niukassa vedessä. Raasta porkkanat, laita sekaan kiehumaan. Silppua tuoretta ruohosipulia mukaan. Keitä pehmeäksi, soseuta. Lisää kermaa, vettä tai kerma-vesiseosta, kunnes sosekeiton sakeus on mieleisesi. Lisää parmesaaniraastetta päälle, jos haluat.
Parsakaalia kiehautettuna
Parsakaalia, sitruunaa lohko, voita, suolaa, (meiramia, parmesaaniraastetta halutessasi)
Varren kovemman alaosan voi leikata pois ja säästää sosekeittoihin. Laita parsakaali kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä aivan hetki. Kaada vesi pois tai säästä sosekeittoon. Lisää voita nokare ja purista sitruunanlohkosta tippoja päälle. Heiluttele kattilaa niin, että voi ja sitruuna mehustaa kaalit. Ripottele meiramia ja parmesaaniraastetta, jos haluat.
Kasvissosekeitto kukka- ja parsakaalin lehdistä, varsista ja kannoista
Kotimaisen kukka–ja parsakaalin silppua suojuslehdistä, kannoista, varsista sekä porkkanaa ja perunaa pilkottuna maun mukaan, tuoretta persiljaa, meiramia, suolaa, pippuria
Keitä kaikki yhdessä pehmeäksi niukassa vedessä. Soseuta ja mausta. Tilkka kermaa niin halutessasi pyöristää makua.
Punajuuriletut
1 kg raastettua punajuurta, 2 munaa, tilkka kermaa, ruohosipulia, timjamia, suolaa, pippuria
Sekoita kaikki keskenään. Paista voissa lettupannulla miedolla lämmöllä.
Punajuuripihvit
Raastettua punajuurta 4-5 kourallista, kermaviilipurkki, kourallinen kaurahiutaleita, muna, fetaa murusteltuna, persiljaa, ruohosipulia, suolaa, pippuria
Sekoita kermaviiliin ensin kaikki muut aineet paitsi punajuuri. Lisää raaste viimeisenä. Paista voissa pannulla lusikoimalla massa pikkupihveiksi. Koostumus on hauras, joten kannattaa paistaa pohja kohtalaisella lämmöllä rapeaksi ennen kääntämistä.
Perunaa ja porkkanaa sellaisenaan tai lihan ja kalan seuraksi
Perunoita kannattaa keittää joskus kahden ruuan annos. Toinen ruoka voisi olla paistettuja perunoita seuraavasti: Puolita keitetyt perunat. Paista perunoihin rapea pinta öljyssä, johon on lisätty paprikajauhetta. Pidä lämpö kohtalaisena, ettei paprikajauhe pala. Jos suolisto kestää jo purjoa, purjosiivujen paisto perunoiden loppuvaiheessa antaa lisämakua. Suolaa ja pippuroi lopuksi.
Porkkana: Paista raakoja, ohuita porkkanansiivuja yhdessä purjosiivujen kanssa. Suolaa ja pippuroi.
Vastaa