Ärtyneen suolen parantaminen, osa 3: Ruokaremontin 1.kuukausi

Makean nälkään lisäsin laktoosittoman marjajogurtin ja pari, kolme palaa tummaa suklaata. C-vitamiinilähteenä marjat tuntuivat liian vahvoilta, mutta sitrukset sopivat.

Vettä join riittävästi. Suun kuivuminen, heikkouden tunne tai äkillinen väsymys johtui aina veden puutteesta.

Ruuanlaittoon lisäsin laktoosittomia maitotuotteita. Kuohukerman valitsin siksi, että se on mahdollisimman puhdas ja lisäaineeton tuote. Lisäksi hyvin pieniä määriä luomujauhelihaa ja kalaa. Käytin luomujauhelihaa, koska se paistui pannulla kuten lapsuudessani, jolloin ruoka oli luonnostaan luomua. Siinä ei ole ylimääräisiä hajuja eikä makuja, eikä nestettä irtoa tarpeettomasti.

Mausteista otin käyttöön suolan lisäksi musta-valkopippuriseoksen pippurimyllyyn sekä paprikajauheen, jota suolisto ilokseni kesti. Yrttimausteista tuli käyttöön persilja, meirami ja ruohosipuli, joka korvasi kielletyn sipulin sekä sopi mietona yrttinä hyvin. Käytin enimmäkseen kuivattuja yrttejä.

Sitruuna korvasi etikkapohjaiset kastikkeet ja maustekastikkeet.

Aamupala: Kauraleipää, voita, juustoa, tomaattisiivu, kahvia puoli kupillista, vettä 2-4 lasillista

Välipala ja iltapala: Mustikkakeittoa, marjajogurttia, sitruksia, näkkäriä ilman ruista

Lämpimät ruuat: Porkkanapihvit, porkkanasosekeitto, peruna-porkkanasurvos uunissa, hyvät lohkoperunat, munakas, tuoresalaatit, jauhelihan ja kalan käyttö

Ruuat tein kahdelle. Ruoka-aineiden määriä vaihdellen ja suhteita muutellen saa samasta ruuasta eri makuista, samoin mausteiden suhteita vaihdellen.

Porkkanaraastetta 3-4 kourallista, kermaviilipurkki, kaurahiutaleita kourallinen, muna, persiljaa, ruohosipulia, suolaa, pippuria

Sekoita kermaviiliin mausteet, muna, kaurahiutaleet (murskaa hieman kourassa) ja porkkanaraaste. Nostele lusikalla paistinpannulle kasoja, litistä, paista. Voita paistamiseen, kohtalainen lämpö. Voi myös paistaa uunissa leivinpaperin päällä, 225*.

Kuorittuja, pilkottuja porkkanoita ja perunoita suhteessa 2/3 ja 1/3, kuohukermaa, meiramia, persiljaa, suolaa

Keitä porkkanat ja perunat kypsiksi niukassa vedessä. Soseuta keitinveteen, ohenna tarvittaessa keitetyllä lisävedellä. Suolaa, mausta reilusti yrteillä. Pyöristä makua kermalla. Anna hautua kannen alla hetki makujen tasaantumiseksi.

Perunoita 6-7, porkkanoita 2-3, kerma-vesiseosta, voinokare, ruohosipulia, persiljaa, suolaa, pippuria

Keitä kuoritut ja pilkotut perunat ja porkkanat niukassa vedessä kypsiksi. Ota keitinvesi talteen. Survo kasvikset. Lisää kermaa keitinveteen maun mukaan ja kaada survokseen niin, että tulee löysä muusi. Lisää voinokare ja mausteet, sekoita. Kaada uunivuokaan, paista 225* kunnes pinta on kypsän ruskea.

Perunoita haluamasi määrä, öljyä, suolaa, pippuria, paprikajauhetta

Pese perunat harjalla, lohko veneiksi kulhoon. Lorauta päälle öljyä, ripottele mausteet maun mukaan. Sekoita hyvin. Paista pellillä leivinpaperin päällä uunissa 225* kauniin ruskeiksi, rapeapintaisiksi.

4 munaa, 4 rkl kuohukermaa, runsaasti tuoretta persiljaa ja ruohosipulia silputtuna, ripaus suolaa ja pippuria

Sekoita aineet kevyesti sekaisin. Ruskista voita pannulla, kaada munakasmassa siihen. Kokoile massaa reunoilta keskiosaan harvakseltaan, kunnes munakas on kokonaan hyytynyt. Käännä lastalla puolet munakkaasta toisen puoliskon päälle.

Tuoretta kurkkua, tomaattia, lehtisalaattia

Kurkkusilppua ja tomaattisilppua salsan tapaan ensin kumpikin erikseen, sitten yhdistettynä. Lehtisalaattia yksin ja yhdessä kurkun ja tomaatin kanssa

Jauhelihaa paistoin oliiviöljyssä tai voissa murusiksi pannulla tai taputtelin pihveiksi. Mausteina paprikajauhe, pippuri, suola. Kalaa paistoin pannulla voissa tai haudutin uunissa sitruunalla, pippurilla ja suolalla maustettuna.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *